Onsdag den 17. september 1997. Besøg hos min mors kusine Lois og hendes mand Jack i Rochester.

Kl. 9 var vejret fint med solskin og uden skyer, omkring 20 grader C.

Lidt før kl. 11 ankom vi til Lois og Jacks lejlighed i Rochester, Minnesota. Jack var på arbejde. Han havde nu et sommerjob som truckfører i et majspakkeri i Rochester.

Lois og Jack bor nu i en lejlighed i udkanten af byen. Mens Jack arbejdede hos IBM i Rochester (33½ år som programmør) boede de i St. Charles, en lille by mellem Rochester og Winona. Jack blev pensioneret, da han var 60 år.

Vi kørte en tur i vores lejde bil til Winona, Lois’ barndomsby.

På vejen til Winona gjorde vi holdt ved en Kwik-tankstation i St. Charles. Bestyreren ( manager ) var Lois’ og Jacks yngste søn Paul, som vi hilste på. En af hans ansatte var hans gamle rektor.773, King St. i Winona, Minnesota

Vi kørte videre til Winona, hvor Lois viste os 773, King Street, et dobbelthus, som var hendes barndomshjem. Ludvig, Edna og Lois boede i den ene halvdel af dobbelthuset, og i den anden halvdel boede Ednas forældre, Amelia og Samuel Blace. Samuel stammede fra franskcanadiere. Da Samuel og Ludvig var døde, flyttede Ednas mor ind hos Edna og Lois. Billedet viser huset i King St.

Ludvig var ansat i Chicago and Nortwestern Railroad, "machinist in the roundhouse" i Winona. Han havde med vedligeholdelse af damplokomotiverne at gøre, d. v. s. smøring m.v.

Ludvig døde i 1940. Efter en ferie startede han på arbejde igen. I roundhouse’t var der over lokomotiverne en gangbro (catwalk). Ludvig var altid meget omhyggelig med at fjerne spildt olie fra dem, men den mand, som havde passet Ludvigs arbejde, mens han havde ferie, havde øjensynligt ikke taget det så nøje, så Ludvig gled på catwalk’en, faldt ned på et betongulv og blev dræbt.

Vi kørte rundt og så byen og kirkegården, hvor Lois’ mormor og morfar og hendes forældre Edna og Ludvig er begravet. Edna og Ludvig og Ednas forældre er begravet på en stor kirkegård, der ligger på en skråning i den sydlige del af byen. Graven ligger tæt på en skov. De har en fælles gravsten, som står midt på gravstedet. Ednas og Ludvigs data står på dens side af stenen, og Ednas forældres på deres. Også Harry er begravet på Ludvig og Ednas side, men hans navn står ikke på stenen. Ved siden af stenen har stået en urne med kunstige blomster på en stage, men den var væk, da vi besøgte stedet. Jack og Lois plejer at hente den inden vinteren, men det behøver de altså ikke at gøre i år. P. g. a. gravens beliggende tæt ved skoven, er der for megen skygge til at levende bloster kan gro i urnen. Man kan naturligvis køre rundt i bil overalt på kirkegården.

Edna blev født i Decorah, Iowa.

Lois kørte os en tur rundt i Rochester, hvor vi bl. a. så nogle lægers flotte huse. Lægerne ved Mayo-klinikken i Rochester er meget velhavende. De bor i flotte murstenshuse i deres eget kvarter.

Kl. 17 hentede vi Jack på fabrikken, og om aftenen gik vi ud og spiste. Vi kunne spise så meget vi havde lyst til fra salat til bøffer, kalkun, fisk til fine desserter.

Jack og Lois har to små lysebrune puddelhunde. De er mor og datter og meget livlige. Når de er alene hjemme, opholder de sig i en slags transportkasse med tremmer. Når vi skulle forlade dem, sagde Lois til dem, at de skulle gå ind i kassen, og det gjorde de så i fuldt løb. Så snart de hørte, at vi var hjemme igen, begyndte de at hyle, og de var helt vilde en tid efter, de var blevet lukket ud af kassen.

Alle Lois og Jacks børn bor i Minnesota bortset fra Jack Jr., som er i U.S. Navy i San Diego, Californien. Han var med i Golf-krigen, hvorunder hans skib ramte en mine.

Om Harry fortalte Lois, at hendes mor sagde, at nu havde Harry nok ikke flere penge, når han kom for at bo hos dem. Og det gjorde han af og til. Det blev aldrig nævnte at han var/havde været gift. Når han så kom, havde han en masse flasker spiritus med, som han stillede op på bordet, de flasker, som han rejste rundt og solgte. Ludvig og Harry talte altid amerikansk sammen, Lois har i hvert fald aldrig hørt dem tale dansk.

Jacks forfædre kom fra Tyskland.

Da Ednas mor døde, i 1954 flyttede Edna til Washington til Lois og Jack. Jack var i Pentagon for flyvevåbnet det meste af sin værnepligt.

Jack, Bodil og Lois
Jack, Bodil og Lois

Vi kørte tilbage til hotellet i Faribault omkring kl. 22. 


 Tilbage til hovedside  Tilbage til rejseoversigt   Dagen før Næste dag