Lørdag den 20. september 1997, Elk Horn og Kimballton.

Vejret: Sol, lidt køligt, 17-18 grader C.

Kl. 10 kørte vi vestpå til afkørsel 54 på I-80, og videre nordpå til Elk Horn. Elk Horn og Kimballton er danske indvandrerlandsbyer. Frem til 1925 var ca. 90 % af indbyggerne i Elk Horn og næsten 100 % af indbyggerne i Kimballton danskere.

Vi gjorde først holdt ved møllen i Elk Horn, den er genopbygget efter at være transporteret stykke for stykke fra Nørre Snede i Jylland. Guiden i møllen hed fru Hansen, hun havde sammen med sin mand et “bed and breakfast”-hotel i byen. Hun talte ikke dansk.

Så var det frokosttid, og vi fortsatte til den danske kro, som ligger lige ved siden af møllen. Vi fik salat, frikadeller, koteletter og kartoffelmos, så meget vi ville og kunne for 5,95 dollars.

Derefter kørte vi ud til Immigrantmuseet, hvor vi mødte nogle andre danskere, som vi havde set på kroen. De var startet i søndags i New York og var på vej til Los Angeles i Californien, hvor de skulle møde deres anden datter (de havde en af dem med). 

Vi købte en bog om udvandreres breve “A New Life”.

Vi så også det lille kapel, et minde om en dansk tømrer og kirkebygger.

Møllen i Elk Horn

Så kørte vi til Bedstemor’s hus. En ældre dame viste rundt, hun var datter af danske indvandrere fra Ringkøbing og Hvide Sande. Hun talte dansk, og hun havde stadig kontakt med fætre/kusiner i Dan- mark. Hun skrev breve til dem på dansk, de forstod ikke andre sprog. Hun havde været i Danmark sammen med et barnebarn i 1990 og havde bl.a. været i København og Skagen.

Bedstemors hus er restaureret, og inventaret stammer fra begyndelsen af dette århundrede. Det blev bygget af en ældre mand, som havde tænkt sig at gifte sig med den 18-årig nabopige og flytte ind i huset, men det ville hun ikke gå med til, så i stedet kom manden til at bo i et nabohus til den modsatte side. En ældre dame beboede huset i mange år, indtil det blev indstillet som museum.

Bedstemors hus

Vi kørte derefter til Kimballton, hvor vi så kopien af den lille havfrue, der indgår i et springvand. Ved siden af så vi “Bondehuset”, et lille bindingsværkshus. På hjemvejen var vi på indkøb i Atlantic.
Den lille havfrue i Kimballton

Tilbage til hovedside  Tilbage til rejseoversigt Dagen før  Næste dag